Från Boil till Elit
Resan startar i vår BOIL (Boll och Idrottslek) från 5 års ålder. Här leker man fram intresset för idrott. Vi fokuserar mycket på rörlighet och koordination. På sommarhalvåret är vi utomhus och spelar mycket fotboll. Vintertid går vi in i vår inomhushall och provar på innebandy. Verksamheten leds av instruktörer från IK Frej och av föräldrar. BOIL perioden sträcker sig från 5 år till dess man fyller 7 år då vi går över till vår Introduktionsverksamhet. Här väljer spelare förhoppningsvis att fortsätta i båda föreningarna Fotboll och Innebandy. Väljer man att fortsätta som medlem i IK Frej Täby Fotboll så övergår träningsverksamheten helt på fotboll. Verksamheten leds av föräldratränare med stöttning av föreningens ansvarige för 5 mot 5 och 7 mot 7. Detta år spelar man även sina första turneringar som kallas Kvarterscupen. En cup som arrangeras 4 gångar under året av IK Frej Täby Fotboll och våra grannföreningar Täby FK, Viggbyholm IF samt Erikslunds KF. Två på vårkanten och två på hösten.
Det år barnen fyller 8 år anmäler sig lagen för första gången till Sanktan och spelet 5 mot 5. Det här spelet spelar man de följande 2 åren innan man byter till större plan och 7 mot 7.
Utbildningen stegras år från år men det är fortfarande fullt fokus på utbildning av fotbollsspelare. Här har vi en utbildningsplan som våra tränare måste följa tillsammans med riktlinjer för nivåindelning, policy gällande toppning och speltid. Ytterligare 2 år spenderas på 7 mot 7 planen innan man tar klivet upp på ytterligare större planyta och börjar spela 9 mot 9. Verksamheten leds fortfarande av föräldratränare men nu med stöttning av vår Sport- och utvecklingsansvarige. Under sista året av 9 mot 9 (2 år) kan föreningen tillsätta en arvoderad extern assisterande tränare.
Vid 15 års ålder kliver man så äntligen på en fullstor 11- manna plan och nu börjar lagen fokusera på resultat. På pojksidan för att positionera sig för eventuellt spel i U-16 serien och för flickorna för att positionera sig till F16-19 serien. Här börjar vårt elitförberedande år. Verksamheten skärps upp och leds av arvoderade externa tränare som föreningen tillsätter. Kommande år i våra Elitlag präglas av många träningspass i veckan, egen träning, högt fotbollskunnande och hög målmedvetenhet. Vill man inte detta eller tar man inte plats i något av våra Elitlag så är föreningens målsättning att även kunna erbjuda breddfotboll längre upp i åren. Det medför att vi även fortsatt kan bidra till god hälsa för våra ungdomar, samt, att vi ger en möjlighet för de spelare som eventuellt utvecklas senare att om de så önskar komma in i en elitsatsning vid ett senare tillfälle. Föreningens motto är ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt”.
Ju mer kontakt som finns mellan årgång x och årskullarna närmast över och under, desto bättre. Rotationsträning för dem som har kommit långt, eller på motsvarande vis för dem som inte kommit så långt, uppmuntras. Samma sak avseende matchandet. Samplanering inför anmälning till Sanktan fr.o.m. åren med spel 9 mot 9 rekommenderas.
Den långsiktiga utvecklingen av Frejungdomar är viktigare än kortsiktiga framgångar för egna laget. Genom ett dylikt tankesätt optimerar vi möjligheten till utveckling för våra ungdomar, samt, maximerar möjligheten till smidig övergång till spel i lag med spelare från flera årgångar.
För de spelare som hamnar i våra elitlag, hägrar möjligheten till fortsatt spel i våra seniorlag. För pojkarna öppnas dörren till spel IK Frej Täby Herr och på flicksidan finns vårt Damlag, men här är konkurrensen stenhård och man måste ligga långt fram i sin fotbollsutveckling för att nå hit.
Alla dessa år spelar och tränar våra barn och ungdomar fotboll på vår hemmaarena Vikingavallen. En idrottsplats som vi är stolta över och som är under stark utveckling. Kommunen har investerat mycket pengar i samband med att vårt herrlag gick upp i Superettan hösten 2014, och vi är en av få föreningar som har tillgång till en uppvärmd 11-manna plan vintertid. Dessutom har vi förmånen att se elitfotboll med namnkunniga fotbollsföreningar på nära håll utan att behöva ta oss in till Stockholm.
På Vikingavallen finns även Frejknuten som vi själva som förening driver tillsammans med våra årskullar. Ett café där det finns möjlighet att träffa lagkompisarna, läsa läxan, invänta träningen eller bara ta något gott att dricka eller äta. Detta är en viktig social samlingspunkt för oss. Under ett års tid har en årskull (innebandy och fotboll gemensamt) hand om Frejknuten. Detta sker under perioden 1 oktober – 30 september, och det är lagen vars spelare fyller 12 år under det året man startar som sitt ansvar, som handhar detta.
På Frejknuten finns även vårt Sportkontor och här sitter vår anställda personal. Klubbchefen som leder den dagliga verksamheten, kanslipersonal som sköter om det administrativa, våra instruktörer som jobbar med våra skolor och akademier eller utbildningsplaner. Tillsammans med våra föräldraledare, olika utskott och styrelse med ideella krafter så är vår ambition att göra våra 5 åringars resa mot en så kul, inspirerande och lärorik det bara är möjligt, oavsett om karriären slutar i landslaget i lägsta divisionen eller ”bara” i allmän god hälsa med goda värderingar.
I vår förening finns många olika sätt att hjälpa till och bidra utöver det rent sportsliga. Om du är intresserad av hur just du kan hjälpa till, tveka inte att kontakta kansliet eller prata med tränarna i er årskull.
Varmt välkomna till IK Frej Täby Fotboll – så många som möjligt, så länge som möjligt och så bra som möjligt.