IK Frej Täby grundades för mer än 40 år sedan av Åke Berghagen och hans kompisar. I dag har klubben mer än 1200 medlemmar, varav de flesta är verksamma inom fotbollen. Ca 50 % av Täby Kyrkbyns alla barn och ungdomar i åldern 7 - 17 år är medlemmar i föreningen.
Frej, vem var det?
Frej var en gud i den nordiska mytologin. Frej var fredens och fruktbarhetens gud och högt älskad av alla människor. Om vårarna tog man gärna ut hans bild och bar den runt åkrarna för att han skulle välsigna grödan och ge god skörd. Man bad till Frej att djuren skulle bli fruktsamma och man bad om regn när man hade torka. Men främst bad man om fred.
Frej ägde det märkliga skeppet Skidbladner som dvärgarna smitt. Det skeppet hade alltid medvind. Så fort man hissat seglen kom vinden från rätt håll. Det var så stort att alla gudarna rymdes ombord och de var många. Fast skeppet var så stort kunde det vikas ihop som en näsduk. Genom dvärgarna fick Frej också sin kära galt, Gyllenborst. Den sprang bättre än en häst och dess gyllene borst lyste upp de tätaste mörker.
Frej kallades också Fröj eller Frö och har fått ge namn åt vår fredag.
Idrottsklubben Frej
Idrottsklubben Frej grundades den 5 februari 1968 av Åke Berghagen och hans vänner. Klubben var en utveckling av kvarterslaget "Kyrkråttorna" i Täby Kyrkby. Enligt stadgarna var klubbens mål "att främja idrotts- och fritidsverksamheten främst bland barn och ungdom, i första hand boende i Täby Kyrkby" - något som fortfarande lever kvar i föreningen.
Varför namnet IK Frej?
Frej var till en början ishockey och sedan tillkom fyra pojklag i fotboll. Man kan lugnt säga att klubbens verksamhets-områden har varierat genom åren. Förutom de två redan nämnda har vi haft badminton, basket, bingo, bordtennis, boule, foto, friidrott, frimärkssamling, gymnastik, handboll, hobbyverksamhet, innebandy, jazzdans, schack och volleyboll. Det har också funnits eftermiddagsverksamhet för barn och förmiddagsverksamhet för föräldrar med småbarn.
När Åke Berghagen och hans vänner bestämt sig för att utveckla "Kyrkråttorna" till en idrottsförening var det dags att bestämma namn och klubbmärke. Att det blev just Frej beror på dels på kopplingen till Täby Kyrkby, världens runstenstätaste bygd. Med Jarlabankes bro (namngedd och bekostad av storbonden/vikingen Jarlabanke), en fornstig i markerna söder om Prästgården och med alla runstenar som finns i Kyrkbyn, ville man definitivt ha ett vikingatema. Kopplingen till den nordiska mytologin och vikingaguden Frej är tämligen enkel. Datumet 23 januari var förutom Frejs namndag även Åke Berghagens födelsedag. Vikingen i klubbmärket blev en självklar symbol med ovanstående i åtanke.
Vikingen, IK Frej och Täby har alltid funnits med i klubbmärket och under år 2011 ändrade man också officiellt klubbnamn från IK Frej till IK Frej Täby. Den främsta anledningen var för att belysa varifrån vi kommer rent geografiskt, "Idrottsklubben Frej" avslöjade ju knappast att vi kommer från Täby för någon utanför kommungränsen. Eftersom Täby alltid funnits med i klubbens märke blev det ett enkelt och självklart namnbyte till IK Frej Täby efter säsongen 2011, i samma veva som herrfotbollens A-lag tog klivet upp i division 1 för första gången.
IK Frej Täby i dag
I dag har klubben mer än 1 200 medlemmar fördelat på fotboll och innebandy. Majoriteten är aktiv inom fotbollen, men innebandysektionen fortsätter att växa sig stark. Sedan 2009 bedriver vi även Boll- och Idrottslek, BOIL. Tanken med BOIL är att introducera barn mellan 5 och 6 år till idrott på ett kul och lekfullt sätt och verksamheten är minst sagt uppskattad. Efter ett år i BOIL fasas barnen över till föreningens idrotter, fotboll och innebandy.
Åke Berghagens son, Anders, är fortfarande aktiv i klubben och är framförallt engagerad kring herrfotbollen och sponsorgruppen. Du ser honom med all säkerhet nere på Vikingavallen, iförd den orangea funktionärsvästen, i samband med hemmamatcherna.